Minden év tavaszán utazást szervezünk a Vajdaságba, az idei év sem volt kivétel!

A Balkaninfo-nál már hagyomány, hogy tavasszal utazást szervezünk a Vajdaságba, ezt már 5 éve tesszük folyamatosan és még a koronavírus sem tudta ezt megakadályozni. A 2023-as utazásunk útibeszámolója alább olvasható.

1. Nap: Bezdán, Monostorszeg, Zombor 

A budapesti találkozó után indultunk is a Vajdaság felé Baján keresztül, a határt pedig Hercegszántónál léptük át (a település híres szülöttje a sokác származású Ferencváros legenda, Magyarország egyetlen Aranylabdás futballistája Albert Flórián). A gyors határátkelés után meg is álltunk első állomásunkon a Duna partján elhelyezkedő Pikec csárdában (Bezdán), ahol a híres bezdáni halászlevet is megkóstoltuk. A halászlé hasonlít a bajaira, gyufatésztával készítik. Mindig tűzön készül, tehát mindig friss. A halászcsárda híres dobos tortáját is többen megkóstolták.

 

A következő állomásunk a sokácok által lakott Monostorszeg volt, ahol először a tájházat néztük meg, ahol sokác népviseletben fogadtak minket. Itt megismerkedhettük, milyen volt az élet korábban, milyen eszközöket használtak a háztartás során. Ezután a településen egy méhészethez is ellátogadtunk, ahol megismerhettük, hogyan készül a méz.

A délutáni órákban egy rövid sétát tettünk Zombor városában, ahol megnéztük a régi és a jelenlegi városháza épületét is. Ezután a szállásunkhoz a Villa Pipacs-ba utaztunk (Bácsfeketehegy), ahol vacsorára mindenki egy szerb tradicionális ételt, pljeskavicát kapott, illetve bácskai borokat is kóstoltunk. A Fekete pincészet tulajdonosa Andor mutatta be a borokat, azok készítését, illetve a vajdasági bor történetét. A borkóstolón három bort kóstoltunk: Olasz rizling, Infinity rosé, Merlot. Továbbá Bácsfeketehegy híres a meggyről, így elmaradhatatlan volt a meggy pálinka is!

 

2. Nap: Fruska Gora – kolostorok, Karlóca, Pétervárad, Újvidék

A második napon egy laktató vajdasági finomságokkal teli reggelit követően indultunk a térség déli részébe, a Szerémségbe. A Fruska Gora (Tarcal-hegység) Nemzeti Parkba látogattunk, ahol két szerb ortodox kolostort is megnéztünk, a Krusedol- és Grgeteg-kolostort. Mindkettőt a 15. században építették, de a török időkben leégett, de a 18. században újjáépítették. A kolostorok szép nagy kertjével, kapujával, ikonosztázával mindenkit lenyűgöztek.

 

 

A kolostorok után Szerbia borászati központjába, Karlócába utaztunk, ahol a Zsivanovics család borászatába látogattunk, itt először a család történetével ismerkedtünk meg, majd megnéztük a több, mint 300 éves borospincét. A 7 tételes borkóstoló során megkóstoltuk a térség híres desszertborát, a Bermet-et, mely rajta volt a Titanic itallapján. Kóstolt borok: Chardonnay, Smizla, Rosé, Probus, Privilegija, Fehér Bermet, Vörös Bermet.
A borok mellett mézet is kóstoltunk, köztük a különlegesnek számító szezámmagosat is.
A borászat különlegessége, hogy sehol sem reklámozzák magukat, hírük szájról-szájra terjed és boraikat, mézeiket sehol máshol nem lehet kapni, csak itt náluk. A borkóstolás után egy rövid sétát tettünk a városban, megnéztük Szerbia első gimnáziumának épületét és Négy Oroszlános kutat.

A borok hatására már vidámabban mentünk tovább Péterváradba, ahol megnéztük az erődöt, illetve az ott található Fordított órát. A várból gyönyörű kilátás nyílt a Dunára és Újvidékre. Itt szabadideje volt mindenkinek, a legtöbben egy jó kávával vagy más itallal töltötték el az időt. A 18. század előtt szinte alig létezett Újvidék volt a következő állomás, mely a Vajdaság legnagyobb, Szerbia második legnagyobb városa, de sajnos belvárosa nem túl nagy. Újvidéken mindenkinek szabadideje volt, de nem maradt ki természetesen a város legnagyobb látványossága a Mária Neve katolikus templom. Újvidék is, mint ahogy a legtöbb vajdasági város Mária Terézia ideje alatt fejlődött a legjobban, amikor szabad királyi városi rangot kapott.

A hosszú nap után visszautaztunk szállásunkhoz, Bácsfeketehegyre, ahol vacsorára egy újabb szerb specialitást szármát kaptunk (töltött káposztához hasonlító helyi verzió).

3. Nap: Szabadka és Palics

A harmadik napon a mindenki által nagyon várt Szabadkára látogattunk, ahol egy helyi idegenvezető, Homolya Levente kalauzolt minket végig a város legszebb helyein. Először megismerhettünk Szabadka történelmét és a Ferences templom történetét, majd Európa második legnagyobb zsinagógájába látogattunk, mely mind kívül, mind belül gyönyörű volt. Ezután Szabadka ikonikus épületét, a Városházát néztük meg, de nem csak kívülről, hanem belülről is! Megnéztük a dísztermet is, ahol magyar történelmi személyek láthatóak az ablakokon. Ezután a Korzó híres szecessziós épületeit ismerhettük meg, illetve Kosztolányi Dezső, aki a város szülöttje is említést kapott, illetve megnéztük a gimnáziumot, ahová járt. A városnéző sétánkat a Raichl-palotánál zártuk. Ebédszünet után pedig tovább utaztunk a szomszédos Palicsra, ahol szintén szecessziós épületek díszitik a tópartot, köztük a Bagolyvár, a Női fürdő épülete és a Vigadót is megnéztük. Ezután élményekkel tele utaztunk haza.

 

Időpont: 2023 március 31.-április 2.

Az utazásról készült fotógaléria a linkre kattintva látható. 

Kapcsolat: balkaninfo.hu@gmail.com

Az utazást támogató partnereink: Villa Pipacs , Szerbia Magyarul