A Balkán-félsziget egyik legnépszerűbb édessége, aminek számos változata létezik és több ízesítésben is kapható. Azonban kevesen ismerik pontos eredetés és történetét. 

A lokum avagy más néven szultánkenyér, vagy nemzetközi nevén Turkish Delight keményítőből és cukorból készült török édesség. Gyakran ízesítik citrommal vagy rózsavízzel, utóbbi rózsaszínűre színezi. Különféle ízesítésben kapható, van például mogyorós, pisztáciás, fahéjas, mentás, különféle gyümölcsízű is.

Az 1777-ben, Isztambulban alapított Ali Muhiddin Hacı Bekir Cukrászat szerint a lokumot már a 15. század óta készítik Törökországban. Eredetileg mézet vagy melaszt használtak édesítőnek, vízzel és liszttel készült. A mai, cukrot és keményítőt alkalmazó receptet a 19. században a Hacı Bekir cukrászat fejlesztette ki. A lokumot Európa a 19. században ismerte meg, egy ismeretlen nevű brit férfi kezdte el először Turkish Delight néven Angliába szállítani. Hamarosan egész Európában kedvelt édesség lett. 

A török elnevezés valószínűleg az arab eredetű lokma , „falat” szóból származik. Más vélemények szerint az oszmán rahat hulkum („a torok elégedettsége”) kifejezésből származik.
Bulgáriában és Macedóniában lokumnak nevezik, Szerbiában ratluk, Bosznia-Hercegovinában rahatluk és ezen kívül is számos elnevezése létezik.