Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini szerint Macedónia jó úton halad az EU felé. 

Az Európai Bizottság javaslata az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésére újabb lendületet adhat Macedónia integrációjának – mondta szkopjei látogatásán az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini.

– Meggyőződésem – mondta, – hogy a Görögországgal folytatott tárgyalások olyan megoldást eredményeznek, amely mindkét fél jogi aggályait eloszlatják, és alapja lesz egy közös jövőnek az egyesült európai kontinensen.

A találkozón Zoran Zaev macedón miniszterelnök megerősítette: dolgoznak a vita rendezésén. Az új, szociáldemokrata szkopjei kormány nemrég kinyilvánította: akár az ország nevének megváltoztatására is kész, hogy felvegyék az Európai Unióba. Görögország és Macedónia vezetése folyamatosan tárgyal a névvita rendezése érdekében. A macedónok már megváltoztatták repülőterük és autópályájuk nevét is, de a végleges megoldáshoz az országuknak a nevét is meg kell változtatniuk. Valószínűleg az új név Felső-Macedónia lesz.