Szerbia Európa egyik legszebb országa telis-tele van szebbnél szebb tájakkal, folyókkal, hegyekkel és különleges természeti látnivalókkal, ezek közül mutatunk most be 10-et! A cikk során virtuális kirándulást teszünk Szerbiában végig követve a felfedezésre váró úticélokat.

1. Fruška Gora (Tarcal-hegység)

A Fruska Gora, avagy magyarul Tarcal-hegység a Vajdaság és Szerbia leghíresebb nemzeti parkja, mely nem csak a csodálatos természete, hanem régi kolostorai és kiváló borai miatt is népszerű. A Nemzeti Park területén található 16 ortodox kolostor építészeti értékeiről, kincs- és könyvtárairól, freskóiról nevezetes. A legnevezetesebb ezek közül a Grgeteg- és a Krušedol-kolostor. A túrázásra számos, különböző nehézségű túraútvonal nyújt lehetőségeket a hegység erdeiben és rétjein. Ne hagyjuk a helyi borászati központot, Sremski Karlovci (Karlóca) városát sem!

Fotó: Luka Šarac

 

2. Vaskapu-szoros

Valószínűleg már sokan hallottak a Vaskapu-szorosról, amely Szerbia és Románia határán található, a Dunánál. A szoros tökéletes úti cél a túrázni vágyóknak, de remek lehetőség a hajókázás is. Ha pedig már itt vagyunk, nem érdemes kihagyni a Galambóci-várat sem, amit nem rég újítottak fel.

Fotó: Luka Šarac

 

3. Zlatibor

Zlatibor Szerbia nyugati részén található, egy hangulatos kis város gyönyörű természettel körülvéve, ami tökéletes a kikapcsolódásra és feltöltődésre. Zlatiborban mindazt megtaláljuk, ami egy pihenéshez szükséges, remek szállodák és vendéglátás, felfedezésre vágyó tájak és érintetlen természet. Télen pedig síelni is lehet!

 

4. Đavolja Varoš

A rendkívül különleges Ördög városa Szerbia déli részén található és erózió alakította ki. Đavolja Varoš-ban 202 különös sziklaformáció található, amik vulkáni tufából és andezitből állnak, magasságuk 2 és 15 méter között változik. A 67 hektáros természetvédelmi terület látogatható, a legszebb formációkhoz és a forrásokhoz kiépített túra útvonalak vezetnek, és kilátópontokat is kialakítottak, ahonnan legjobban ráláthatunk az ördög városára.

 

 

5. Zagajička Brda

Ha van teljesen érintetlen természet Szerbiában, akkor mindenképpen meg kell említeni a Zagajička Brda-t, amit ha beírunk a Google-ba alig találunk valamit, azonban ez, ahogy a kép is mutatja nem von le a táj szépségéből. Sőt, magunkénak érezhetjük a dombokat, növényeket, és ehhez még nem is kell sokat utaznunk Belgrádból.

Fotó: Luka Šarac

 

 

6. Mokra Gora

A magyarul „Vizes Hegy” számos érdekességet rejt a látogatók számára: a Shargani 8-as vonattal felfedezhetjük a környező hegyeket, tájakat, illetve meg lehet nézni Emir Kusturica „Az élet egy csoda” című filmjének több helyszínét is. Mokra Gora-n találjuk a híres szerb filmrendező faluját is, azaz Drvengrad-ot, ahol átélhetjük az igazi Kusturica-fergeteget. A falu visszaidézi a régi idők hangulatát, messze a város zajától, tiszta és friss levegővel a kis fából épült házakkal, melyeket színes minták díszítik. Ne hagyjuk ki a Bela Voda nevű forrásvizet sem, amiről úgy tartják, hogy a szem és gyomorproblémák ellen is jótékony hatással bír.

 

 

7. Uvac-kanyon

Talán már többen látták ezt a képet, ez bizony a Szerbiában található Uvac-kanyon!
A tekergőző Uvac-folyó és a körülötte található terület számos ritka állatfajnak ad otthont. A kanyonban lehet kajakozni, kenuzni és kirándulni is, talán nincs is jobb dolog, mint hogy az ember élőben is láthatja ezt a csodálatos helyet.

 

8. Tara-hegy 

Nem, még nincs vége a listának ? Szerbia még számos további természeti kincset rejt, mint a Tara-hegyet, ahol élvezhetjük az erdők égbe nyúló fáit, az érintetlen természetét és egy csodálatos kilátóból nézhetünk le a mélybe. Az ezer méteres hegyek tökéletes kirándulóhelyet biztosítanak, emellett számos barlang és forrás színesíti a tájat.

 

9. Ovčar-Kablar szurdok

Az itt található számos többszáz éves ortodox kolostor miatt szerb Athos-hegynek is nevezett szurdok is Szerbia nyugati részén található. Talán nem igazán igényel magyarázatot, hogy miért a természet az egyik indok, hogy ide ellátogasson az ember. Távol a város zajától, az autóktól és mindentől, a szurdok tetején állva el lehet látni messzire és elgondolkodni az élet értelmén. Ha erre járunk ne hagyjuk ki Ovčar Banja városát, ami nevéből adódóan egy fürdőváros, számos kikapcsolódási lehetőséggel és egy igen hangulatos belvárossal.

 

10. Palicsi-tó

Magyarországtól mindössze pár kilométerre találjuk Palicsot, amit több dolog miatt sem érdemes kihagyni: egyrészt a tó és a település (ma Szabadka része) számos magyar vonatkozással is büszkélkedhet, másrészt remek lehetőség nyílik a szecessziós építészet remekműveinek megcsodálására. Harmadrészt pedig ki ne hagyjuk a kajakozást, kenuzást, vagy éppen a halászlevet.

Szerbiában utazva az ember folyamatosan gyönyörű természetet láthat, ezek közül mutattunk be 10-et, de természetesen számos további természeti látnivaló is van.

 

A cikk megjelenését a Szerb Turisztikai Hivatal támogatta.
Weboldaluk: https://www.serbia.travel/en
Facebook oldaluk: https://www.facebook.com/serbiatourism