Kövesd naponta frissülő Balkáni járvány körképünket a koronavírusról (Covid-19), melyik országban mi a helyzet, lehet utazni, ha igen, hogyan. 

Utolsó frissítés: 2020.07.06 – 16:00

Zölddel jelöltük azokat az országokat ahova már szabadon lehet utazni, és a hazaérkezés után sem kell karanténba menni. 
Narancssárgával jelöltük azokat az országokat, ahová korlátozott a beutazás lehetősége (teszt, meghívó, csak átutazás). 

A lentebb leírtak magyar állampolgárok célállomásra történő utazásaira vonatkoznak!
Tranzitutasoknak az egyes államok eltérő belépési rendet alkalmazhatnak, mint ahogy egymás között a balkáni államok is – így aki gépkocsival vág neki, indulás előtt közvetlenül tájékozódjon az érintett országok budapesti nagykövetségén!

SZLOVÉNIA 

Mind a tizenkét szlovén–magyar határátkelőhely megnyílt, jelentett be Szijjártó Péter.
Szlovénia fokozatosan újranyitotta határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, beleértve azokat a turistákat is, akik idegenforgalmi célokból látogatnak oda, feltéve, ha szállásfoglalásról szóló igazolást tudnak felmutatni a határon. Szlovénia május 15.-én első európai országként bejelentette, hogy náluk véget ért a járvány. Az egészségügyi intézkedéseket és a korlátozásokat fenntartják. Szlovénia ezenkívül megnyitotta repülőtereit és kikötőit, újraindította a nemzetközi vasútforgalmát is.


HORVÁTORSZÁG

Horvátország újraindította nemzetközi közúti és vasúti forgalmat!
Június 12.-től megszűntek a korlátozó intézkedések a magyar-horvát határon, azaz a két ország állampolgárai szabadon utazhatnak egymás között. Tehát Horvátországból visszatérve Magyarországon NEM KELL 2 hét karanténba menni!
A belépéshez egy egyszerű űrlapot kell kitölteni.

SZERBIA

Szerbiába teszt és karanténkötelezettség nélkül lehet utazni és vissza is lehet térni Magyarországra (visszafelé sem kell 2 hét karantén), így újra a régi módon lehet a déli szomszédhoz utazni.

Szabadon utazhatunk Szabadkára (és egész Szerbiába), visszatérve sem kell karanténba menni,

BOSZNIA-HERCEGOVINA

Bosznia-Hercegovina június 1.-én megnyitotta határait a szomszédos országok (Horvátország, Szerbia, Montenegró) állampolgárai számára, akik szabadon, bármilyen teszt vagy meghívólevél nélkül léphetnek be Bosznia-Hercegovinába. A más országokból érkezők számára meghívólevél és 48 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszt kell a belépéshez. Szintén fontos tudni, hogy az országot tranzitra NEM lehet használni, kivéve Neumnál. Bosznia-Hercegovina a repülőtereit is megnyitotta a belépő és kilépő forgalom előtt.

MONTENEGRÓ

Montenegró június 1.-én azon országok felé nyitotta meg határait, ahol a fertőzöttek száma  100 ezer főre legfeljebb 25, köztük a magyar állampolgárok előtt.
Ez azt is jelenti, hogy azon államok listája ahonnan korlátozásmentesen lehet beutazni a járványügyi helyzet függvényében változhat.

Június 1.-től kinyitja határait Montenegró számos ország előtt (köztük Magyarország).

MACEDÓNIA 

Macedónia mindenki számára megnyitotta határait, június 26-tól korlátozás, teszt karantén nélkül lehet beutazni. A repülőterek július 1.-én nyitottak. Fontos tudni, hogy Magyarországra visszatérve sem kell 2 hét karanténba menni!
Az éttermek és kávézók megnyitottak, eltörölték az éjszakai kijárási korlátozást, a home office is végetér.

KOSZOVÓ

Koszovó mindenki számára megnyitotta határait! A beutazáshoz már sem negatív teszt, sem karantén nem szükséges! Koszovó június 1.-én megnyitotta szárazföldi határait (Merdare, Vermice, Kulla, Hani i Elezit, Jarinje és Dheu i Bardhe), a határállomásokon azonban egészségügyi ellenőrzést végeznek minden belépő esetében.  Megnyitottak az óvodák, a vendéglátóhelyek és a bevásárlóközpontok is, Pristinában és néhány további városban ugyanakkor 21.00 – 05.00 között kijárási tilalom van.

ALBÁNIA

2020. június 1-től magyar állampolgárok karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak be szárazföldi határátkelőhelyen keresztül Albániába. A tiranai reptér is megnyitott.

BULGÁRIA

Bulgária június 1.-től beengedi a legtöbb Európai Unióból és a schengeni vízumövezetből érkezőket, köztük Magyarország állampolgárait is. Szijjártó Péter június 18.-i bejelentése értelmében az EU tagállamokból hazaérkező magyaroknak nem kell 2 hét karanténba vonulniuk, tehát szabadon lehet Bulgáriába, majd haza is utazni. Bulgáriában május 14.-én megszüntették a veszélyhelyzetet, az éttermek és kávézók is már kinyitottak.

GÖRÖGORSZÁG

Görögország június 15.-én nyitotta meg a határokat. Jelenleg csak Thesszaloniki és Athén repülőtere nyitott meg. Szijjártó Péter június 18.-i bejelentése értelmében az EU tagállamokból hazaérkező magyaroknak nem kell 2 hét karanténba vonulniuk, tehát szabadon lehet Görögországba majd haza is utazni, ugyanakkor QR kód igénylése kötelező.
Szúrópróbaszerűen  tesztet csináltatnak a beérkezőknél.

Június 19-én felvettük a kapcsolatot a Konzuli Szolgálattal, akik azt közölték, hogy a weboldalon megjelenő írás a hivatalos:  “A 291/2020. Korm.rendelet alapján a magyar állampolgárok – valamint más ország állampolgárságával rendelkező családtagjaik is – Magyarországra korlátozás nélkül beutazhatnak.” Ez azt jelenti, hogy a világ összes országából haza lehet jönni és Magyarországon nem kell 2 hét karanténba vonulni! Külön rákérdeztünk a balkáni országokra is, melyet megerősítettek, hogy minden balkáni országból hazatérve sincs karantén.