Rovinj Horvátország északi részének egyik legszebb helye, az óváros, a gyönyörű tenger és a hangulat, ami ezt körülveszi egyszerűen lenyűgöző. Nem véletlen, hogy könnyű bele szeretni Rovinjba.

Az isztriai Rovinj számos szállodájával és turista látványosságával egyike az ország legjelentősebb turisztikai központjainak. Kulturális és művészeti centrum, iskolákkal, múzeumokkal, galériákkal, tudományos intézményekkel. Fejlett a dohányipar, az élelmiszeripar, a borászat és a halászat. A kedvező fekvés, az enyhe klíma, a dús mediterrán növényzet megfelelő feltéteket biztosít a turizmus fejlődéséhez.

Rovinj történelmét végig kísérték az olaszok, illetve elődeik, a 20. század végén még a város lakosságának közel 100%-a olasz anyanyelvű volt, mára persze a 15 ezres kisvárost főleg horvátok lakják.

Rovinj óvárosa a dombtetőről messze tekintő Szent Eufémia-templom köré tömörült. Utcácskái szűk, hegyről le és föl kacskaringózó sikátorok. Román-gótikus, reneszánsz, barokk és neoklasszicista épületeinek ablakai, teraszai, baladurjai, tetőteraszai, kapuzatai és lépcsősorai megőrizték az ódon hangulatot. Az északi és déli oldalon fennmaradtak a kora középkori és reneszánsz városfalak. Az egykori hét városkapuból három maradt meg a kikötőből és az óváros között: a Szent Benedek-kapu, a város címerével díszített Szent Kereszt-kapu valamint a Fal alatti kapu. Szent Eufémia Rovinj védőszentje; a neki szentelt püspöki székesegyház koronázza meg az óváros dombját. Tornya messze kimagaslik a házak közül.